Truskawki w czekoladzie i szampan

Jaki jest najlepszy przepis na truskawki? Bierzesz truskawkę, płuczesz ją i wkładasz do ust! Trochę gorszym, ale bardziej wyrafinowanym jest utopić truskawki w czekoladzie. Jeśli jesteś facetem i zrobisz takie truskawki swojej dziewczynie – możesz być pewien, że potraktuje to jak oświadczyny. Także uważaj!

Do tego deseru świetnie sprawdza się wino musujące. Wiadomo. Jak do wszystkich truskawek. Może to być szampan jeśli cię stać, ale Lambrusco czy Prosecco też świetnie się sprawdzą.

truskawki w czekoladzie

Na szczęście w połowie lipca, kiedy piszę te słowa, można jeszcze dostać świetne truskawki. Wybierz te najładniejsze. Wszak potrawa ma głównie wartość estetyczną. Czekolada powinna być gorzka. Może być o 70% zawartości kakao. Można też eksperymentować i roztopić czekoladę z chlilli lub solą morską. Do odważnych świat należy!

Przepis: Truskawki w czekoladzie:

  • Truskawki: 1 kg
  • Czekolada gorzka: 1 tabliczka
  • Migdały siekane: mała garść

Wykonanie:

1. Truskawki opłucz i osusz delikatnie na ręczniku papierowym. Możesz zostawić szypułki. Będzie za co złapać.
Przepis pochodzi z bloga Magiczny Składnik

2. Zagotuj wodę w garnku, na to połóż metalową miskę i pokrusz czekoladę. Pozwól by roztopiła się na gładko. W tym momencie możesz poeksperymentować. Spróbuj dodać jakiegoś składniku by „wzbogacić” smak czekolady.

3. Truskawki maczaj w czekoladzie i układaj na talerzu szypułką do dołu. Gdy czekolada jest jeszcze gorąca, posyp migdałami i wstaw na godzinę – dwie do lodówki. Podawaj z winem musującym.

truskawki w czekoladzie

truskawki w czekoladzie

truskawki w czekoladzie

Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi. Dzięki!

Leave a reply

sixteen − 8 =