Cava – wino do sushi?

Wiele razy słyszę pytanie – jakie wino do sushi?

I przyznać muszę, że do tej pory nie znalazłem ideału ale bąbelki są bardzo blisko. Szczególnie takie z odrobiną cukru, słodyczy… Ale od początku…

IMG_20140206_000441

Cava to hiszpańskie wino produkowa tzw metodą tradycyjną czyli tak jak szampan. Jednak ma zazwyczaj więcej smaku, jest mniej wysublimowana, prostsza, bardziej codzienna i oczywista. Ale z drugiej strony w świecie win musujących jest pozycją dość cielistą, wyraźną, która oprócz kwasowości posiada swój charakter, smak, wyraz. I stąd płynie jej przydatność do sushi – nie dominuje ale świetnie wspiera danie.

Ta cava jest minimalnie słodkawa, całkiem cielista i przyjemna. Sama mogłaby być nieco zbyt trywialna dla najbardziej wyrobionych kubków, ale do sushi okazała sięidealna! Serdecznie polecam!

To Cava Jaume Serra w wersji Semi Seco. Dystrybutorem jest TIM a kosztuje ona około trzydziestu, trzydziestu paru złotych

Cava - wino do sushi

Sprawdzi się tez np.do ciast (np. kruche z gruszką) lub z owocami – melonem, ananasem. Cava to świetna rzecz, bo daje naprawdę fajną jakość za  jeszcze lepszą cenę :)

Stay tuned wkrótce pokażemy Wam kilka innych pysznych bąbelków!

3 Comments

  1. Łyna · 16 lutego 2014 Reply

    Autor – właściwy człowiek na właściwym miejscu! Gratuluję!

  2. Grzesiek · 31 marca 2015 Reply

    Gab, czy to nie jest ta sam cava co w Faktorii Win ? A jeśli tak to tam przecież po 18,99 pln. :)
    Zawsze do sushi piję Pinot Grigio. Tak już się zafiksowałem ,że nawet nie szukam alternatywy …A tu proszę – niespodzianka… :) Spróbuję przy najbliższej okazji.

  3. Grzesiek · 31 marca 2015 Reply

    Sorki,Dopiero teraz zobaczyłem datę napisania tego artykułu… :) Odświeżam winiarskie archiwa ,których nigdy nie czytałem ,albo nie pamiętam już …i tak jakoś na to trafiłem. Z pewnością zatem jest to ta sama cava ,a cena wiadomo – zmieniła się przez ten rok i nowy projekt FW.

Leave a reply

ten + 1 =