Cydr – a może grzaniec cydrowy?

No zimę mamy jaką mamy… Ale mimo to udało  mi się zrobić małe zimowe odkrycie – grzaniec z cydru! Tak, tak!

A wszystko zaczęło się tak – agencja pracująca dla Cydru Lubelskiego gdzieś tam znalazła nasze bąbelki i zaproponowała, że podeśle w ramach świąt smaczny podarunek. I faktycznie – przyszła piekna skrzyneczka a w niej…

Zestaw do grzańca z cydru! – Cydr Lubelski Jabłko Suszone + pomarańcze, goździki, miód, cytryna… Bajkowy koncept.

Grzaniec z cydru - Cydr Lubelski Suszone Jabłko

Wcześniej nie miałem okazji próbować Cydru Lubelskiego ani tego podstawowego ani tym bardziej suszonego jabłka. Naczytałem się tylko na różnych portalach i blogach masę hejtu… No przyszło się zmierzyć samemu…

1 butla (bo otrzymałem 2) poszła na „surowo” a z drugiej wyszedł grzaniec.

Samotny Cydr Suszone Jabłko – może się chyba spodobać, choć to na pewno nie mój klimat – kubki spaczone brakiem cukru tutaj wariują. Ale najbardziej przeszkadza mi… to, że on NAPRAWDĘ smakuje suszonym jabłkiem a jest przecież mokry… Tym razem percepcja wariuje! To nie tak, że smakuje jak kompot z suszonych jabłek – NIE – smakuje dokładnie jak suszone jabłka 😉

Jeśli macie więc ochotę spróbować – śmiało! Ale jeśli szukacie cydrowych uniesień – raczej niebardzo.

ALE…

gdy na dworze zrobi się chłodno – koniecznie spróbujcie grzańca z cydru – i ten extra się do tego nadaje – podbite aromaty suszonych jabłek dużo dają!

Jak zrobić grzany cydr?

Ja zrobiłem według przepisu agencji:

Składniki:

200 ml Cydr Lubelski Jabłko Suszone na Miodzie
Czubata łyżeczka miodu
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z pomarańczy
Skórka z cytryny
Skórka z pomarańczy
4 goździki

Sposób przygotowania:

No tutaj większej filozofii nie ma i kierując się instynktem każdy da sobie radę!

A efekt? zupełnie coś innego niż grzaniec z piwa! I szczerze powiedziawszy bardzo zachęciło mnie to do próbowania grzańców z innymi cydrami albo mix cydr + piwo 😉

Jeśli macie swoje, inne przepisy na grzańca z cydru – szczególnie takie „niestandardowe” – zapraszamy!!!

Dziękuję Agencjo za ciekawą inspirację!

4 Comments

  1. mikroskop · 2 lutego 2014 Reply

    Fajne zdjęcie, chyba wypróbuję ten przepis, bo coś chłodno na dworze.

  2. ninja · 13 lutego 2014 Reply

    No tak zdjęcie zachęca do tego i owego:)

  3. Lila · 28 listopada 2014 Reply

    Grzany cydrrr uwielbiam, a ten przepis wypróbuje bo do tej pory piłam tylko z dodatkiem kardamonu.

  4. Jacek · 4 grudnia 2014 Reply

    O grzańcu z Cydru jeszcze nie słyszałem, ale na pewno spróbuję!
    Ogólnie rzecz biorąc bardzo lubię Cydr Lubelski, lajkuję ich fanpage na facebooku, z tego co tam piszą to w różnych miastach w polsce pojawiają się, a dokładniecydrowy mikołaj. Ma prezenty do rozdania :)

Leave a reply

four × 1 =