Galareta wieprzowa z jabłkiem, cydrem i co cydru

Kto powiedział, że galareta smakuje tylko do wódki?

Stereotypowo galareta, czy inaczej nóżki, kojarzy się z ostro zakrapianą i tłustą libacją u wujka. I tak i nie. Po mojemu będzie inaczej. Proponuję dekonstrukcję tradycyjnej galarety. W wyniku kilku zabiegów dostaniecie lekkie, kruche i zaskakujące danie. Zostawiam to, co najlepsze, czyli duże kawałki pysznego mięsa. Okazuje się, że golonka nie musi być tłusta, by była pyszna.

Galareta z golonki

Przypadkiem odkryłem ciekawe połączenie smaków. Zimna wieprzowina z surowymi, chrupiącymi jabłkami i odrobiną jabłkowego cydru dla wzmocnienia smaku. Przekąskę tę można serwować także na bardziej eleganckich przyjęciach i nie koniecznie tyko do wódki. Świetnie sprawdzi się z musującym cydrem. Musicie tego spróbować!

Galareta z golonki

Przepis: Lekka galareta z golonki i cydru z jabłkami

Składniki:

  • Golonka wieprzowa: 1 – 1,5 kg
  • Kości cielęce z chrząstkami: 1,5 kg
  • Marchew: 1 średnia
  • Seler: 1 mały
  • Pietruszka: 1 mała
  • Cebula: 1 średnia
  • Żelatyna: 4-5 łyżeczek
  • Jabłka: 1 średnie
  • Cydr: 1 szklanka
  • Woda: 2,5 l
  • Ziele angielskie: 4-5 ziaren
  • Liście laurowe: 2 listki
  • Sól, Pieprz
  • Cytryna: 1 średnia
  • Pieprz zielony marynowany: kilkanaście ziarenek

Galareta z golonki

Wykonanie:

1. Opłucz golonkę i kości. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotuj i delikatnie zbierz wszystkie szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

2. Pokrój warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj przez następną godzinę. W połowie czasu dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij mięso, przecedź płyn. Dodaj około szklankę cydru i redukuj płyn jeszcze przez pół godziny. Z garnka przez cały czas gotowania powinniśmy zredukować płyn o co najmniej 1/3 objętości.

3. Wyłącz grzanie i rozpuść żelatynę w gorącym wywarze długo mieszając. Wystudź płyn na tyle, by tłuszcz wypłynął na powierzchnię i zestalił się. Usuń większość tłuszczu.

4. Ugotowaną golonkę oczyść z tłuszczu i wszelkich błonek. Rozedrzyj mięso w palcach na mniejsze kawałki.

5. Pokrój jabłko w cienkie słupki. Rozsyp jabłko na dnie naczynia. Na nim układaj mięso. Posyp pieprzem i zalej płynem. Galaretę odstaw na kilka godziny do lodówki. Podawaj na plasterku cytryny z wódką lub cydrem.

Galareta z golonki

Galareta z golonki

Galareta z golonki

Galareta z golonki

Galareta z golonki

Galareta z golonki

Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.

Leave a reply

1 + three =