Jeśli ktoś zapyta mnie, jakie połączenie smaków kojarzy mi się z Polską, będzie to wieprzowina i jabłka. Świnka lubi jabłka, aż dziw bierze, że hodowcy ich tym nie karmią. A może karmią?
Pomysł przyszedł od Grześka Łapanowskiego, z którym byłem na wspólnych warsztatach Tabasco i Kikkoman. Pomysł był prosty. Ugotować boczek w aromatycznym bulionie z ziołami w szybkowarze, potem mięso zamarynować w sosie sojowym i miodzie, po czym usmażyć to wszystko na chrupko. Ja poszedłem o krok dalej i zrobiłem bulion z wina jabłkowego, czyli cydru. Potem poszło już podobnie jak w przepisie Grześka.
Danie możecie przygotować jako głównego bohatera stołu lub jako małą przystawkę na przyjęcie. Nie ma w tym tajemnicy, że facetom zapalą się lampki w oczach na widok zrumienionego boczku. Oczywiście podawać do schłodzonego, polskiego cydru. Jak będzie ciepło spróbuję nowej wersji podpiekanej na grillu. To będzie dopiero pyszne!
Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku
Składniki do gotowania boczku:
- 1 kilogram chudego boczku
- 1 litr cydru
- Pęczek świeżego majeranku, tymianku i lubczyku
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
- Kora cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu (nie koniecznie)
- Sól do smaku
Składniki na marynatę:
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki miodu
- Sok z połowy cytryny
- Łyżka sosu Tabasco lub pół łyżeczki chilli
Składniki na jabłko:
- Kilka twardych jabłek
- Kilka łyżek cukru
- Sok z połowy cytryny
- Łyżeczka cynamonu
Składniki na ten zielony sos gremolatę znajdziecie tutaj.
Wykonanie:
1. Przełóż do garnka boczek i wszystkie pozostałe składniki. Zalej wszystko cydrem i gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
2. W czasie, kiedy boczek będzie kończył się gotować, połącz składniki na marynatę. Pokrój też jabłka na cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały, posyp cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszaj.
3. Wyciągnij z wywaru boczek i pokrój na ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko do marynaty i pokryj nią dokładnie mięso. Niech marynuje się 10 minut.
4. Rozgrzej dwie patelnie. Skrop olejem i podsmaż na złoto boczek i jabłka. Uważaj z boczkiem, gdyż tłuszcz będzie bardzo pryskał. Fartuch i rękawica będą niezbędne. Smacznego!
Jeśli spodobał ci się przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785