Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku

Jeśli ktoś zapyta mnie, jakie połączenie smaków kojarzy mi się z Polską, będzie to wieprzowina i jabłka. Świnka lubi jabłka, aż dziw bierze, że hodowcy ich tym nie karmią. A może karmią?
Pomysł przyszedł od Grześka Łapanowskiego, z którym byłem na wspólnych warsztatach Tabasco i Kikkoman. Pomysł był prosty. Ugotować boczek w aromatycznym bulionie z ziołami w szybkowarze, potem mięso zamarynować w sosie sojowym i miodzie, po czym usmażyć to wszystko na chrupko. Ja poszedłem o krok dalej i zrobiłem bulion z wina jabłkowego, czyli cydru. Potem poszło już podobnie jak w przepisie Grześka.

Boczek gotowany w cydrze 4

Danie możecie przygotować jako głównego bohatera stołu lub jako małą przystawkę na przyjęcie. Nie ma w tym tajemnicy, że facetom zapalą się lampki w oczach na widok zrumienionego boczku. Oczywiście podawać do schłodzonego, polskiego cydru. Jak będzie ciepło spróbuję nowej wersji podpiekanej na grillu. To będzie dopiero pyszne! :-)

Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku

Składniki do gotowania boczku:

  • 1 kilogram chudego boczku
  • 1 litr cydru
  • Pęczek świeżego majeranku, tymianku i lubczyku
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • Kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu (nie koniecznie)
  • Sól do smaku

Składniki na marynatę:

  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżka sosu Tabasco lub pół łyżeczki chilli

Składniki na jabłko:

  • Kilka twardych jabłek
  • Kilka łyżek cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżeczka cynamonu

Składniki na ten zielony sos gremolatę znajdziecie tutaj.

 

Wykonanie:

1. Przełóż do garnka boczek i wszystkie pozostałe składniki. Zalej wszystko cydrem i gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

2. W czasie, kiedy boczek będzie kończył się gotować, połącz składniki na marynatę. Pokrój też jabłka na cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały, posyp cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszaj.

3. Wyciągnij z wywaru boczek i pokrój na ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko do marynaty i pokryj nią dokładnie mięso. Niech marynuje się 10 minut.

4. Rozgrzej dwie patelnie. Skrop olejem i podsmaż na złoto boczek i jabłka. Uważaj z boczkiem, gdyż tłuszcz będzie bardzo pryskał. Fartuch i rękawica będą niezbędne. Smacznego! :)

Boczek gotowany w cydrze 7

Boczek gotowany w cydrze 6

Boczek gotowany w cydrze 1

Boczek gotowany w cydrze 2

Boczek gotowany w cydrze 3

Boczek gotowany w cydrze 7

Jeśli spodobał ci się przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.

Leave a reply

fourteen − one =