Mule na białym winie z trawą cytrynową

Pamiętam jak miałem te kilka lat. Chodziliśmy wtedy z kolegami nad staw, który znajdował się nieopodal. Od czasu do czasu woda wyrzucała na brzeg czarne muszle. Jak to dzieciak, byłem ciekawy co jest w środku. Otwierając muszlę nożem, nie byłem zadowolony z widoku. Pewne było to, że nie chciałem tego zjeść. Musiało minąć te 20 lat zanim zabrałem się za nie na nowo.

Mule w winie z trawą cytrynową 3

Mule, Omułki, Muszle, czy jakkolwiek nazwiesz te żyjątka (Mytilus edulis) pływające w słonych wodach półkuli północnej, piękne nie są, ale są za to pyszne. Pewnie dlatego zaleca się picie wina do nich, by zapomnieć o ich szkaradzie. Same omułki też lubią pływać w winie, pewnie z tego samego powodu. Jak już tak interesujemy się ich zdaniem i losem, to musicie wiedzieć (pewnie żadna nowość dla Was), że mule muszą być żywe aby nadawały się do jedzenia. Nie jest to żaden fetysz i nie będziemy ich jeść żywych jak często robią Azjaci w ramach afrodyzjaku. Chodzi o to, że martwe bardzo szybko się psują i nie smakują dobrze. Jak sprawdzić czy żyją, dowiesz się tutaj.

Muszle najlepiej smakują duszone chwilę w białym winie. Można też dodać je do zupy, jak ja zrobiłem (zupa cebulowa z muszlami). Najpopularniejszy sposób to Moules marinière, czyli muszle zrobione z masłem, szalotkami, czosnkiem, białymi winem i pietruszką. Ja zainspirowany kuchnią Tajlandii (i okolic) zrobiłem mule (w białym winie, a jakże!) z dodatkiem świeżego imbiru i posiekanych rdzeni trawy cytrynowej. Zamiast pietruszki, sypnąłem solidnie świeżą kolendrą oraz podlałem mlekiem kokosowym. Palce lizać!!!!!

Mule w winie z trawą cytrynową 2

Składniki:

  • Omułki: dowolna ilość od 500 do 1000 gram
  • Szalotki: 3 sztuki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Imbir: 1 łyżka posiekanego
  • Chilli: 1 posiekana
  • Trawa cytrynowa: 2 łodygi
  • Wino białe: szklanka
  • Mleko kokosowe: 1/4 szklanki
  • Masło: 4 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra

Wykonanie:

1. Sprawdź czy mule są żywe, oczyść i wypłucz. W garnku podgrzej masło, dodaj pokrojone w kostkę szalotki, posiekany czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową. Smaż przez 3 minuty.

2. Podkręć temperaturę i wrzuć muszle. Od razu dolej wino i mleko kokosowe. Posól i popieprz. Przykryj pokrywką, tak by muszle ugotowały się na parze z wina. Gotuj je tak do 5 minut, podrzucając garnkiem od czasu do czasu.

3. Podawaj od razu razem ze świeżą kolendrą oraz pieczywem. Smacznego!

Mule w winie z trawą cytrynową 4

Mule w winie z trawą cytrynową 1

Mule w winie z trawą cytrynową 5

Jeśli spodobał ci się przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.

Leave a reply

5 − two =