Krakersy z anchois

Przepis wygrzebany z mojej kulinarnej biblii – Fat Free Mediterranean. Jak pisze Anne Sheasby, anchois i oliwki to prastare połączenie smaków tradycyjnych tapas. Ciasteczka powinny być nieco słone, dzięki czemu chce nam się pić, pić zimnego szampana. Obiecuję, że gdy ich spróbujesz, jedyne czego będziesz pragnąć to te bąbelki uderzające do nozdrzy i dalej przez język do gardła. Cudowne ukojenie.

krakersy z anchois

Tradycyjnie już do białych win i szampanów, świetnie sprawdzają się ryby, dlatego topping przybrałem wędzonym na zimno łososiem i czarnym kawiorem. Wbrew pozorom kawior nie jest taki drogi jak się uważa. Do zaspokojenia jednej imprezy wystarczy słoiczek za 15 zł. Jako podstawę toppingu użyłem połączenia serka typu Philadelphia oraz koziego twarogu. Aż się prosi, by przybrać wszystko świeżą figą, lecz fig zabrakło.

krakersy z anchois

Krakersy zawierają wszystko, co kojarzy mi się z kuchnią śródziemnomorską: ryby, oliwki, parmezan. Twoi goście pokochają cię za taką przekąskę!

Przepis: Krakersy z anchois (ok. 20-30 sztuk)

  • mąka pszenna: 115 gram
  • zimne masło: 115 gram
  • parmezan lub inny twardy, dojrzewający ser: 115 gram
  • anchois: 50 gram
  • czarne oliwki: 50 gram
  • pieprz cayenne: łyżeczka
  • sól do smaku

Wykonanie:

1. Do tzw. food processor wrzuć anchois i oliwki i zmiel na gładką masę. Ser zetrzyj na drobnej tarce.

2. Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz cayenne i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj wcześniej zmieloną masę i ser. Ugniataj szybko do połączenia składników. Następnie chłódź w lodówce przez 20 minut.

3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Wykrawaj kieliszkiem małe krążki lub pokrój nożem w trójkąty.

4. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

5. Podawaj z serem typu Philadelphia i/lub kozim twarogiem. Na to nałóż kawałki wędzonego łososia i kawior. Smacznego!

krakersy z anchois

krakersy z anchois

Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi. Dzięki!

Wpis powstał przy współpracy z firmą Pernod Ricard, właścicielem marek win australijskich Jacob’s Creek oraz francuskich szampanów Mumm.

Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.

ReklamaMUMM

Leave a reply

2 + 14 =