To jeden z tych przepisów, które w połączeniu z szampanem dają dużo radości. O to w tym wszystkim chodzi. Moje quiche z cukinią i serem pleśniowym to danie zdekonstruowane, więc trochę zdrowsze niż tradycyjne. Zrezygnowałem z klasycznego spodu z kruchego ciasta (mniej masła i mąki). Można powiedzieć, że zrobiłem coś pomiędzy sufletem a fritattą (dzięki czemu świetnie nadaje się na śniadanie następnego dnia po imprezie). Po prostu wyrzuciłem wszystko, co wydaje mi się zbędne. Po drugie kruche ciasto nie zmieściłoby się w takich małych foremkach, jakie miałem. Jeśli chcesz, możesz zrobić tradycyjne, kruche ciasto, wylać nadzienie i podpiec. Cel był taki, by było prosto i smacznie i został osiągnięty.
Już przy drugiej butelce szampana próżno było szukać choćby jednego kawałka. Co najciekawsze, moje quiche podawane na ciepło zaskakują płynnym serem, zatopionym we wnętrzu. Unexpected? 😉
Przepis: Quiche z cukinią i gorgonzolą (24 sztuki, bez kruchego ciasta):
- jajka: 5 sztuk
- cukinia: 1 średnia
- ser gorgonzola (lub inny): 150-200 gram
- mąka: 6-7 łyżek
- mleko: pół szklanki
- śmietanka 30%: pół szklanki
- sól, pieprz
- oliwa
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
1. Zaczynamy od starcia cukinii na tarce. Posyp solą (jedna łyżeczka) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut i odsącz z wody.
2. Do miski wrzuć cukinię, jajka, mąkę, mleko i śmietankę, sól, pieprz do smaku i zmiksuj mikserem ręcznym lub elektrycznym. Tak, by cukinia się nie rozpadła. Wszystko powinno mieć konsystencję jogurtu z owocami.
3. Foremki posmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Dzięki temu „babeczki” będzie łatwiej wyciągać. Do każdej z foremek wlej taką samą ilość ciasta, ale nie więcej niż 3/4 wysokości.
4. Pokrój lub pokrusz ser na mniejsze kawałki (ok. pół łyżeczki) i zatop je pod powierzchnią ciasta.
5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
6. Podawać do schłodzonego wina musującego, np. marki Jacob’s Creek lub szampana Mumm.
Wpis powstał przy współpracy z firmą Pernod Ricard, właścicielem marek win australijskich Jacob’s Creek oraz francuskich szampanów Mumm.
Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785