Przepis pochodzi z bloga Magiczny Składnik
Bezy z truskawkami przywołują mi na myśl czasy mojego „terminowania” w restauracji w podlondyńskim Windsor. Z tej słynnej z królewskiego zamku miejscowości, wystarczyło przejść mostem nad Tamizą, by znaleźć się w Eton. Jest to miejscowość, w której mieszczą się prestiżowe szkoły z internatem, w których nauki pobierają dzieci angielskiej „wyższej” sfery. Wyobrażam sobie stołówkę w takim college’u, która serwuje pokruszone bezy z truskawkami, skąpane w doubble cream. Wszystko to, kiedy w mojej szkole szczytem deserowego wyrafinowania była kasza manna z syropem malinowym.
Teraz, w sezonie na truskawki, warto spróbować tego ultra prostego deseru. W wersji tradycyjnej, łamałem kilka bez, kroiłem truskawki w ćwiartki i zalewałem śmietanką. Simple as that! Ja jednak zamiast kremówki dodaję utarty, naturalny jogurt. Właściwie możecie do woli z tym eksperymentować. Można połączyć jogurt ze śmietanką, albo z serem mascarpone. Będą państwo zadowoleni. Do tego walory estetyczne truskawek są nie do przecenienia!
Deser świetnie komponuje się z kieliszkiem półsłodkiego Lambrusco.
Przepis: Jogurtowy Eton Mess (ilość porcji zależy od potrzeb):
- Bezy
- Truskawki
- Jogurt naturalny
- Mięta do dekoracji
Wykonanie:
1. Eton Mess można zrobić na sto sposobów. Ja pokruszyłem bezy, posiekałem truskawki i utarłem jogurt bałkański na gładką masę. Wszystko przekładałem warstwami w szklance. Nie wiem czy Wam się uda, ale życzę powodzenia!
Przepis pochodzi z bloga Magiczny Składnik
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /wp-includes/formatting.php on line 3785