Cydr jabłkowy – bąbelki Made in Home

Przepis pochodzi z bloga Magiczny Składnik

Rzecz będzie o jabłkach. Długo przymierzałem się do tego tekstu. Wiele wody w Wiśle upłynęło, jeszcze więcej kieliszków domowego cydru. Co to takiego? Cydr (fr. cidre, eng. cider) to proste, musujące wino, jabłkowe, fermentowane bez dodatkowego cukru. Napój ten uzyskuje maksymalnie 7% alkoholu, przez co jest niezwykle owocowy i lekki. Świetnie znany w Europie Zachodniej, gdzie uprawia się jabłka. Poczekajcie. W Polsce też uprawia się jabłka! Nasz kraj jest 6 w rankingu wielkości produkcji tych owoców – 2,8 mln ton. Francja i Anglia są za nami! Czy jednak ktoś z was widział lub pił polski cydr poza hipsterskimi potańcówkami (Cydr Like) albo imprezami u mnie w domu? No właśnie.

Errata [29.01.2014]:

Przez cały 2013 rok pojawiło się kilka polskich marek cydru, np: Cydr Lubelski, Cydr Dobroński, Cydr Ignaców, Cider Inn, Dziki – polski cydr, @libi Cydr, app! Cider, Cydr 7 sadów, Cydr Warecki. Będzie tych marek więcej, czas i rynek pokaże kto przetrwa. Kibicuję wszystkim! Sobie też 😉

By być na bieżąco polecam obserwować tę listę „Cydr w Polsce” na Facebooku.

cydr jabłkowy

Sytuacja się jednak poprawia. Podobnie jak lobby winiarskie kilka lat temu doprowadziło do zmiany niekorzystnego prawa dyskryminującego polskich winiarzy – lobby sadowników jabłek chce zacząć produkować cydr z naszych owoców (Forbes).

Wracając do tematu wpisu, wyprodukowanie w domowych warunkach cydru jest bajecznie proste. Wino praktycznie zawsze się udaje. Proces tworzenia tego napoju i odkrywania jego smaku daje dużo radości. Po pierwsze trzeba trochę zainwestować na początku, ale sprzęt posłuży ci przez wiele lat, więc koszty rozłożą się w czasie. Nie obejdzie się bez dobrej sokowirówki i butli do fermentacji.

cydr jabłkowy

Przepis jest bardzo prosty. Wszystko zależy od tego jaki masz sprzęt i ile produktu. Jeśli posiadasz małą butlę 12l jak jak., potrzebne będzie ok. 25-30 kg jabłek (dzięki Marcin!). W sezonie to koszt 30 zł!. Tylko tyle za kilkanaście butelek. Sok przelej do butli i dodaj drożdży winiarskich. Po około 2-3 tygodniach, kiedy wino się wyklaruje, przelewamy je do butelek (najlepsze są takie ze specjalnym korkiem vide piwo Grolsch). Do każdej butelki dolewamy kilka łyżek syropu cukrowego. Ja zrobiłem syrop z miodu spadziowego, co nadało dodatkowego koloru i smaku mojemu cydrowi. Dodatkowy cukier w zamkniętej butelce naturalnie nasyca wino jabłkowe dwutlenkiem węgla. Wystarczy odczekać tydzień, dwa. Tak powstaje Cydr.

Można powiedzieć, że to tyle. Proste? Proste i pyszne. Z cudem udało mi się uchować ostatnią butelkę. Obiecałem sobie, że zostawię ją na lato i otworzę, kiedy będzie gorąco. Wtedy przypomnę sobie o ostatniej butelce. Schłodzę i podam w szampanówce. Kto dołączy? :-)

cydr jabłkowy

cydr jabłkowy

Przepis pochodzi z bloga Magiczny Składnik

8 Comments

  1. Macko · 6 sierpnia 2013 Reply

    Słaby to przepis na cydr Państwo tu macie i nie zgadzam sie z autorem że to bajecznie proste. Produkcja cydry w domowych warunkach wymaga precyzji i co najmniej podstawowej wiedzy z zakresu winifikacji. Zdjęcia ładne, natomiast tekst ogólnikowy pomijający meritum sprawy. Ocena przepisu minus dostateczny.

    • Tomek · 6 sierpnia 2013 Reply

      Macko, tekst ma charakter popularyzatorski. Sam jestem laikiem. Od wielu lat robię domowe wina. Cydr uwiódł mnie swoją prostotą (dla mnie). W domowych e=warunkach uzyskałem dwukrotnie zadowalający efekt. Nie był to jednak produkt na miarę sklepowych półek. Chętnie poczytam ja i moi czytelnicy co ma Pan do powiedzenia na temat produkcji cydru?

  2. Co to jest CYDR - 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o cydrze! | KochamBabelki.pl · 30 października 2013 Reply

    […] Kupić można go w wielu sklepach ale najlepiej zrobić samemu. U nas już jeden przepis był  – http://kochambabelki.pl/cydr-jablkowy-babelki-made-in-home/ – będą też pewnie kolejne. Ale jeśli chcecie cydr kupić można go dostać już w marketach […]

  3. de_dietrich · 1 sierpnia 2014 Reply

    Podoba mi się ten wpis :) Jest przyjemny i zaczepny, wystarczy żeby zaintrygować 😉 Do tego super zdjęcia :)

  4. Romek · 25 sierpnia 2014 Reply

    Podam więcej ważnych szczegółów: 1. Robiąc cydr nie dodajemy cukru (tylko do refermentacji). 2. Cały sprzęt, butelki oraz dłonie muszą być przy produkcji cydru sterylne. 3. Drożdże najlepiej użyć dedykowane do cydru. 4. Do refermentacji najlepiej użyć 4 gramy cukru białego na 0,5 litrową butekę. 5. Fermentacja cydru trwa max 8 dni, zwykle 3-5 dni a brak bulgotania w rurce fermentacyjnej nie oznacza braku fermentacji – przed, po i w trakcie najlepiej sprawdzać ilość cukru areometrem. 6. Cały sprzęt do kupienia w specjalnych sklepach. 7. Cydr można zrobić nawet z soku jabłkowego Riviva z Biedronki – lepsza opcją jest sok naturalnie mętny lub sok z jabłek wyciskany sokowirówką.

  5. Mikołaj · 31 sierpnia 2014 Reply

    Zgadzam się z Macko, że produkcja cydru to nie taka prosta rzecz. Wymaga odpowiedniego przygotowania, czasu i cierpliwości. Przede wszystkim produkcja cydru polega na metodzie prób i błędów (własnych lub kogoś innego). Warto poszukać w internecie i poczytać, zanim samemu się zacznie kombinować. Tekst jednak pochwalam, bo jeśli ma na celu popularyzację to wszystko jak najbardziej OK. Sam na blogu publikuję artykuły o produkcji miodu, wina, nalewek itp. bez wchodzenia w szczegóły. Dla chętnych można zostawić odnośnik do strony ze szczegółowymi informacjami lub maila. Nie ma co początkujących zarzucać wiedzą specjalistyczną.

  6. marcin · 23 grudnia 2014 Reply

    A ile dodałeś tego syropu z miodu na każdą butelkę? Sam zrobiłem już ze dwa razy cydr ale za pierwszym razem dałem za dużo cukru na każdą butelkę i miałem granaty cydrowe w mieszkaniu ale udało się je rozbroić :-) Jak dla mnie to produkcja cydru jest banalnie prosta. Druga wersje zrobiłem z gotowego soku kupionego w markecie. Sok wyciskany naturalnie mętny, taki w dużych kartonach o poj. 5l (dla leniwych) był problem z klarowaniem ale odpuściłem i wyszedł lekko mętny. Ale w smaku niczego sobie :)

  7. asd · 25 stycznia 2015 Reply

    made AT home…

Leave a reply

15 − ten =