Co to jest CYDR – 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o cydrze

1. CO TO JEST CYDR? – Cydr to sfermentowany sok z jabłek czyli de facto wino z jabłek. Może być też produkowany z gruszek. Ma niewiele alkoholu i zazwyczaj w smaku przypomina piwo… chociaż trochę, bo ma bąbelki (no też nie zawsze, ale często ma).

2. JAK SMAKUJE CYDR? – smaki są przeróżne – do bardzo wytrawnych po słodkie, od „specyficznych” po POP-smaki. Jednak nieodłączna dominanta jabłek to to co wyróżnia cydr. Może to być smak młodych i jeszcze nie dojrzałych jabłek albo smak pięknej papierówki – wszystko zależy od marki, produktów i sposobu produkcji.

3. JAK PIĆ CYDR? – Tak jak piwo. Z lodówki, przelewamy do szklanek czy kieliszków w których zazwyczaj podajemy piwo.

4. GDZIE KUPIĆ CYDR? – Kupić można go w wielu sklepach ale najlepiej zrobić samemu. U nas już jeden przepis był  – http://kochambabelki.pl/cydr-jablkowy-babelki-made-in-home/ – będą też pewnie kolejne. Ale jeśli chcecie cydr kupić można go dostać już w marketach (szczególnie marki największych producentów przemysłowych – CYDR LUBELSKI, GREEN MILL CIDER, CIDER INN czy WARKA CIDER) ale oczywiście też w sklepach z piwem czy z winem. Tam dostaniecie także cydry z ich ojczyzn – Francji i Anglii oraz innych zakątków świata. Oto niektóre z marek dostępnych w Polsce (Cydr, CiderInn zielony, Green Mill Cider, CiderInn czerwony, eXcite Strong Premium Cider, Cydr Ignaców 2012, 7 Sadów, My Cider, App!, Warka Cider Premium, Cydr Lubelski, Hazerdine Single Orchard Vintage Cider, Somerset Traditional Cider, Cider, Somersby, Fizz Apple Dry, Kiss Premium Dry Apple Cider, Duché de Longueville Brut Antoinette, Breton Cider, Les Goelleries Brut, Mont Saint-Michel Brut, Kerisac Bio, Le Clos Fleuri Brut, Bereziartua, Sidra Natural Cortina, Sidra El Gaitero, Fizz Sweet Apple, Sun Cider Apple, Cidre Royal). Oczywiście część tych cydrów produkowana jest w Polsce np Cydr IGNACÓW.

5. ILE KOSZTUJE DOBRY CYDR? – Pytanie o cenę zawsze budzi emocje – różne opakowania, różne smaki, różne tradycje. Z naszych wyliczeń wynika, że średnia cena za litr cydru w Polsce wynosi około 20 PLN czyli za butelkę 0,33 jest to około 6-7 PLN. Można także spotkać cydr z nalewaka – http://www.regionalne-specjaly.pl/index.php/aktualnosci/67-cydr-fizz-z-nalewaka.html

Dla chcących więcej specjalistycznej wiedzy o cydrze odsyłamy na strony z tym związane min na fantastyczną: http://krainacydru.pl/

co to jest cydr

11 Comments

  1. Oliwia · 30 listopada 2013 Reply

    Uwielbiam cydry, chyba najbardziej Lubelski 😉

  2. MultiFluksja · 21 stycznia 2014 Reply

    Cydr, jak najbardziej, nie dość, że fajny jabłkowy smak to jeszcze bąbelki łaskoczące twoje kubki smakowe…

  3. vega81 · 10 maja 2014 Reply

    już wkrótce bedzie w Polsce dostepny cydr Magners oraz Kopparberg !!!!

  4. aneta24 · 19 maja 2014 Reply

    ja ostatnio zasmakowałam w cydrze lubelskim, świetnie smakuje z limonką bądź ze świeżymi truskawkami :)

  5. john · 18 czerwca 2014 Reply

    W kraju będącym królestwem jabłek cydr jest kilkukrotnie droższy od piwa. To jest po prostu skandal! Pijałem cider w Anglii i Francji, ale tam jest on tańszy od piwa!

  6. Marek · 26 czerwca 2014 Reply

    Może pewne zaskoczenie, że pisze to facet (bo niektórzy uważają słodki cydr za napój dla kobiet), ale według mnie cydr jest fenomenalnym napojem gaszącym pragnienie. Pierwszego cydru spróbowałem rok temu w Anglii, a potem w Polsce i chyba był to Cydr Lubelski. Piłem też inne wyroby krajowe, ale Lubelski najbardziej mi posmakował. Rewelacyjna alternatywa dla piwa – jest lekki, idealny podczas upałów. Mam nadzieję, że polskie napitki z tego gatunku będą coraz lepsze.

  7. Name · 6 lipca 2014 Reply

    Bardzo lubię nasz polski cydr lubelski, najlepiej mi smakuje z limonką.

  8. Mati · 19 sierpnia 2014 Reply

    jak cydr to tylko CYDR LUBELSKI !!! uwielbiam…. :)

  9. anna iwona · 30 września 2014 Reply

    A smakowe, czyż nie są wspaniałe? Taki o smaku brzoskwiniowym czy wiśniowym? Zero cierpkości. Zadziwiająco dobre <3

  10. anastazja · 4 października 2014 Reply

    Mi tam przypomina szampana.

  11. qwerty · 8 lipca 2015 Reply

    Cydr nie jest winem z jabłek. Metoda produkcji przypomina bardziej piwo, niż wino- do cydru nie dodaje się cukru do fermentacji. Oranżada i szampan też mają bąbelki, a nie smakują jak piwo… Moim zdaniem cydr przypomina bardziej oranżadę jabłkową, a z piwem nie ma właściwie nic wspólnego, ale to może tylko moja własna obserwacja. Natomiast rysunek przedstawia beczkę napoju jabłkowego… bezalkoholowego. W USA (skąd pochodzi rysunek) cydr o którym mowa w tekście to hard cider, zwykły cider to napój bezalkoholowy. Pozdrawiam.

Leave a reply

five × four =