Tatar z łososia po francusku

Tatar z łososia to moja ostatnia propozycja przygotowana podczas „sławetnego” pikniku z szampanami Mumm i winami musującymi Jacob’s Creek.

tatar z łososia
Przygotowując się do tej imprezy zakupiłem spontanicznie (w TK MAXX) książkę „The French Kitchen Cookbook”. Poza tym, że pobieżna jej lektura obudziła mnie delikatnie z mojego włoskiego snu, to zainspirowała mnie w kwestii bąbelkowych przekąsek. Od dawna wiadomo, że ryby pasują do białego wina, lecz przy szampanie powinny to być ryby podane w bardziej wyrafinowany sposób. Korzystając z mojego nowego nabytku, postanowiłem przygotować tatar z łososia.

tatar z łososia

Nie byłbym sobą, gdybym nie dodał czegoś od siebie. Nie posiadam jeszcze takich metalowych ringów (jak na zdjęciu z książki), więc zdecydowałem, że ze względu na nieformalny charakter spotkania podam przekąskę w plastikowych kubkach. Jeśli urządzasz prawdziwy piknik, to wystarczy przygotować wszystko w domu i na dwór zabrać tylko gotowe tatarowe kubki. Kolejną zmianą było zastąpienie cream cheese twarogiem z koziego mleka.

tatar z łososia

Jak przystało na serwowane na surowo potrawy, wszystko musi być maksymalnie świeże i przygotowywane z rygorystycznym podejściem do higieny. Ryby nie musi być dużo, więc radzę kupić ją w droższym sklepie z delikatesami. Powiedzcie sprzedawcy, że chcecie zjeść ją na surowo, wtedy na pewno doradzi lub odradzi taki zakup :)

Prawda jest taka, że tatar z łososia odpowiednio zamarynowany smakuje jak ryba poddana obróbce cieplnej. Moi goście sami się zdziwili, kiedy powiedziałem im, że właśnie zjedli surową rybę…

tatar z łososia

Przepis: Tatar z łososia po francusku (4 porcje).

  • Świeży łosoś: 300 gram
  • Sól morska: 2 łyżki
  • Cukier: 1 łyżka
  • Świeży koperek: 2 łyżki
  • Świeży estragon: 1 łyżka (można zrezygnować)
  • Musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny: 1 cytryna
  • Sól i pieprz
  • Cream cheese / kozi twaróg: 400 gram (można mniej)
  • Szczypiorek: 1 łyżka
  • Papryka w proszku: 1 szczypta
  • Szczypiorek i koperek do przybrania

tatar z łososia
Wykonanie:

1. Oczyść rybę ze skóry i ości. Opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i połącz z solą morską, pieprzem, cukrem i koperkiem. Marynata musi dokładnie przylegać do ryby. Pojemnik, przykryty folią spożywczą, włóż do lodówki przynajmniej na 24 godziny (max. do 48h). W tym czasie raz obróć rybę .

2. Przed podaniem wlej do miski sok z cytryny z posiekanym estragonem i musztardą. Dopraw pieprzem. Wyciągnij rybę z lodówki i usuń nadmiar marynaty. Posiekaj na drobne kawałki i połącz miksturą w misce.

3. Aby zrobić topping, połącz ser ze szczypiorkiem i papryką. Dobrze wymieszaj. Jeśli posiadasz ringi, to do połowy, na spodzie umieść łososia. Dobrze przyciśnij do talerza. Ser rozprowadź na górze i delikatnie wyciągnij ring. Jeśli ringów nie posiadasz, nałóż rybę do przezroczystego naczynia (może być szklanka). Na to, za pomocą rękawa cukierniczego nałóż ser. Podawaj przybrane szczypiorkiem i/lub koperkiem.

Bon appetit!

tatar z łososia

tatar z łososia

tatar z łososia

 

Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi. Dzięki!

Wpis powstał przy współpracy z firmą Pernod Ricard, właścicielem marek win australijskich Jacob’s Creek oraz francuskich szampanów Mumm.

Autorem tekstu jest Tomek Czajkowski z bloga Magiczny Składnik.

ReklamaMUMM

Leave a reply

three × three =